Saltburn Methodist Hall

Overview and Background:

Saltburn Methodist Hall is a nineteenth century community building situated in the heart of the seaside town of Saltburn. It is run by a small dedicated team of volunteers who work hard to ensure that the building meets the needs of a wide range of community groups and individuals in the area.

Saltburn Methodist Hall is a busy, vibrant community hall and is used by a variety of groups, such as, U3A, a photography group and a mother & toddler group.In order to generate the substantial funds The hall committee wanted to ensure that the hall maintained a warm and welcoming atmosphere and were concerned about the financial implications of increased fuel costs..
 
Roger Lobley, a member of the management committee sought advice from Rural Action Yorkshire and Tees Valley Rural Community Council (TVRCC) through the North Yorkshire Coast Moors and Hills LEADER project. The committee was advised to complete an energy audit which indicated where energy savings could be made and they also raised funds to introduce a range of cost saving measures such as the replacement of a central heating boiler and the installation of suspended ceilings and more energy efficient lighting systems. The group also raised enough money to provide a kitchen extension and improve access for users with mobility issues.

The approach: 

Roger had been unaware of the village halls advisory service offered by RAY and TVRCC in the past but was delighted with the help he received …
‘We met with the adviser on at least four occasions and benefitted from business planning advice and essential guidance on how to make grant applications – I don’t
think our LEADER funding application would have been successful without their advice, we have now raised more than £27,000’ Roger said.

Roger also took advantage of the free training provided by the LEADER Sustainable Halls project and is keen to participate in future courses, particularly in relation to financial management and energy efficiency. Roger and his team of dedicated volunteers are still working on fundraising activities and plan to introduce more energy saving measures in the future.
  

The outcome: 

Saltburn Community Hall is still a warm and welcoming place which is well used by the local community. The committee are much better informed about the impact of increasing fuel costs and have taken measures to ensure that this does have too much not impact on the long term sustainability of the hall.  The c Th   T

What next: 

The community hall committee intend to pursue further training opportunities, particularly in relation to financial stability and also energy saving measures so that their lovely hall remains sustainable for future generations of their community to use.